Vacatures in het Actuariaat

Programma Dag van de Actuaris 2022

Banner Programma Dag van de Actuaris 2022

Thema: Macht en tegenmacht

Macht en tegenmacht is een actueel thema binnen de politiek. Ook voor de Actuaris is het bekend terrein. Als geen ander weet men over de balans heen risico’s inzichtelijk te maken. Kennis is macht. Maar is kennis alleen voldoende om tegenwicht te bieden aan de diverse stakeholders? Macht, tegenmacht en onmacht vormen het centrale thema van de Dag van de Actuaris 2022. Welke lessen zijn er te leren? We hebben er tenslotte allemaal mee te maken.

Locatie en Corona

Bij het congrescentrum van Achmea (Handelsweg 2, Zeist) is maar beperkt parkeergelegenheid. Er wordt daarom weer gebruik gemaakt van een pendeldienst vanaf het Kohnstammplein.

Download routebeschrijving »

Zoals regelgeving bepaald heeft, moeten wij een Coronacheck aan de deur uitvoeren. We verzoeken u dus vriendelijk een coronatoegangsbewijs in de vorm van een QR code in de app of op papier mee te nemen (of een vaccinatiebewijs, of een coronaherstelbewijs of een negatieve coronatest van de GGD) en een ID.

De zalen worden voor max. 75% benut en we nemen de verschillende voorzorgsmaatregelen in acht.

Programma

Vanaf 8.30 uur Inloop en koffie
   
9.15 uur Opening door de dagvoorzitter Jeroen Smit
(onderzoeksjournalist en schrijver, oa. Het drama Ahold, De prooi en Het grote gevecht)
9.30 - 10.15 uur Over de onmacht van tegenmacht - Thijs Smit
(oud-Chief Auditor Ahold en SNS Reaal)
10.15 - 11.00 uur Macht aan de actuarieel professional - Pacelle van Goethem (gedragswetenschapper en beëinvloedingsexpert)
   
11.00 - 11.15 uur Koffiepauze
   
11.15 - 12.00 uur Wat is evenwichtigheid? - Stephan van Stalborch (Actuaris van het jaar 2020, Senior Beleidsmedewerker SZW - Pensioenakkoord)
12.00 - 12.30 uur Prijsuitreiking Actuaris van het jaar 2022
   
12.30 - 13.30 uur Lunch
   
13.30 - 14.30 uur Breakout Sessies
  • Is Knowledge Power? Why we seek the information we do and how that changes our behaviour -  Matt Battersby, Chief Behavioural Scientist Reinsurance Group of America (RGA)
  • Macht en tegenmacht bij modellen - Harmen Kleinlugtenbelt en Wilbert Ouburg Nationale-Nederlanden
  • Data als driver om macht te organiseren - Roeland Möller (FTE Groep) en Mark Bosch (Rond)
14.30 - 15.15 uur Informele macht blootgelegd via netwerkanalyse - Loes de Boer
(Actuaris en co-founder DL Network Analytics)
   
15.15 - 15.30 uur Theepauze
   
15.30 - 16.00 uur Verkiezing Actuarieel Talent van het jaar 2022
16.00 - 16.45 uur Paneldiscussie o.l.v. Jeroen Smit: Dilemma’s rondom macht
  Jeroen Smit gaat in discussie met Sabijn Timmers (CFRO Pensioenfonds Rail & OV), Wilbert Ouburg (CRO Nationale-Nederlanden) en Roel Willems (Group Actuarial Director Achmea) over macht, het organiseren van tegenmacht en het omgaan met onmacht.
16.45 - 17.30 uur Social drinks
   

Toelichting op het programma

Over de onmacht van tegenmacht

Thijs SmitThijs Smit - oud-Chief Auditor Ahold en SNS Reaal

Op het hoofdkantoor van Ahold zijn er nog altijd kamers waar zijn naam niet genoemd mag worden, maar voormalig Chief Auditor Thijs Smit is binnen zijn beroepsgroep een legende.

Een auditor met een kaarsrechte rug én een loepzuiver moreel kompas.


Macht aan de actuariële vakprofessional

Pacelle van GoethemPacelle van Goethem - gedragswetenschapper, bestsellerauteur, dé overtuigexpert van Nederland

Er zijn geweldige ideeën die nooit gehoord worden. Briljante mensen die niet begrepen worden. En een grote mond die kan winnen met een minder goed plan. Klaar ermee! Tijd voor de sympathieke, weldenkende mens.

Pacelle deed onderzoek naar de logica van charisma en beïnvloedingspsychologie en vertelt er bevlogen over. Hoe zorg je voor impact zodat mensen luisteren naar je ideeën en je visie omarmen?


Wat is evenwichtigheid?

Stephan van StalborchStephan van Stalborch - Actuaris van het jaar 2020, Senior Beleidsmedewerker SZW - Pensioenakkoord

'Van evenwichtige besluitvorming tijdens de pensioenonderhandelingen tot aan het generatie evenwicht in het nieuwe pensioencontract. Evenwichtigheid laat zich (helaas?) niet definiëren tot één exacte uitkomst, en heeft meerdere dimensies.'

Stephan zal hierop terugblikken en zijn reflectie met je delen. Daarbij zal hij zijn eye-openers en aandachtspunten in een interactieve sessie aan je voorleggen.


Breakout Sessie: Is Knowledge Power?

Matt Battersby Why we seek the information we do and how that changes our behaviour

Matt Battersby, Chief Behavioural Scientist Reinsurance Group of America (RGA)

We are in the midst of a personal knowledge revolution. Never before have individuals been able to access a wide range of information so easily. This is particularly true in health and has been accelerated by COVID-19. From online symptom checkers to direct-to-consumer genetics tests, individuals increasingly have to choose what information they will seek and how they will act upon that information. The idea that we would be better off — healthier, more rested and more aware of who we are — if we had access to more information about our habits, bodily functions and biological predispositions has great intuitive appeal.

Being informed, or so the argument goes, is always better than not being informed. More information is empowering and should also lead to greater wellbeing. But is this true? There is plenty of evidence to suggest not. Many people avoid medical information that might be useful, even life-saving, but causes emotional distress. Knowledge is power, but only if you use it. So the question is, who will have the knowledge and who will use it?


Breakout Sessie: Macht en tegenmacht bij modellen

Harmen Kleinlugtenbelt Harmen Kleinlugtenbelt, Team Manager Financial Risk en Wilbert Ouburg, CRO (Nationale-Nederlanden)

Actuarissen maken en gebruiken veel modellen in hun werk. Daar zijn ze voor opgeleid, en ze vinden het leuk. Die modellen bepalen hoe een financiële instelling de financiële positie rapporteert, en dienen ook om beleidsbeslissingen voor te bereiden. Hoe speelt het vraagstuk van macht en tegenmacht bij het maken en het gebruik van die modellen? Dat gaan Wilbert en Harmen met de deelnemers in de zaal bespreken.

Wilbert Ouburg AAG is CRO bij NN Leven & Pensioen, Harmen Kleinlugtenbelt is Team Manager Financial Risk bij NN. Vanuit hun rol in de tweede en eerste lijn hebben ze een andere positie in het vraagstuk van macht en tegenmacht. Wilbert en Harmen verheugen zich op een interactieve sessie, waarbij zij hun ervaringen delen, maar ze willen ook graag verrast worden door andere perspectieven van deelnemers in de break-out sessie.


Breakout Sessie: Data als driver om macht te organiseren

Roeland Möller Roeland Möller, Businessmanager FTE Digital (FTE Groep) en Mark Bosch, Managing Partner (Rond)

Als Actuarissen werken we veel met data en zijn onze analyses bepalend voor de koers die het bedrijf vaart. Om je collega’s, team, of het management te overtuigen helpt het om visualisatie technieken toe te passen. Roeland en Mark nemen je mee op het pad van datagedreven storytelling en geven inzicht in de kracht van Qlick Sense en Predictive Analytics.

Roeland Möller is Businessmanager FTE Digital en heeft veel ervaring met model gebaseerd werken. Mark Bosch is Managing Partner van Rond en heeft veel ervaring met het inzetten van visualisatie tools om directies mee te nemen in het verhaal en ze te challengen.


Informele macht blootgelegd via netwerkanalyse

Loes de BoerLoes de Boer - Actuaris en co-founder DL Network Analytics

Een robuuste én efficiënte inrichting van de finance kolom is lang niet altijd een vanzelfsprekendheid. De informele netwerken spelen hierbij een belangrijke rol en dan vooral de 'usual suspects'.

Maar hoe steken die informele netwerken in elkaar en welke rol speel jij daarin? Hoe wordt er binnen een organisatie écht samengewerkt, informatie en advies gedeeld, en komen nieuwe ideeën tot bloei? Loes de Boer neemt ons mee in de wereld van ONA, organisatorische netwerkanalyse.


Dilemma’s rondom macht

Jeroen SmitPaneldiscussie o.l.v. dagvoorzitter Jeroen Smit - onderzoeksjournalist en schrijver van o.a. Het drama Ahold, De prooi en Het grote gevecht

Jeroen Smit gaat in discussie met Sabijn Timmers (CFRO Pensioenfonds Rail & OV), Wilbert Ouburg (CRO Nationale-Nederlanden) en Roel Willems (Group Actuarial Director Achmea) over macht, het organiseren van tegenmacht en het omgaan met onmacht.

Tegen welke dilemma’s lopen zij aan? Wat deugt en wat deugt niet? Wat zijn de grenzen van het toelaatbare? En wanneer ontstaat er twijfel?


Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.