Vacatures in het Actuariaat

Dag van de Actuaris 2020 - Terugblik

Op donderdag 8 oktober jl. vond de jaarlijkse Dag van de Actuaris plaats. Dit keer vanwege de lockdown en covid19 maatregelen, volledig online.

De dag werd geopend door Wouter Koolmees die in zijn openingsspeech de actuarissen uitdaagde het pensioenakkoord tot een goed resultaat te brengen.

Verkiezing Actuaris van het jaar

Stephan van Stalborch werd door zijn beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2020. De andere genomineerden waren Prof. dr. A.A.J. (Antoon) Pelsser en J.W.R. (Jan) de Wit AAG.

Stephan van Stalborch

Stephan van Stalborch is senior beleidsmedewerker en Actuaris op de afdeling Pensioenbeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als expert is Stephan nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord. 

Stephan werd tijdens de uitreiking door de jury geroemd vanwege zijn inhoudelijke bijdrage aan het verder brengen van het zeer complexe en bijna eeuwigdurende pensioendossier. Zijn voorstel voor de doorontwikkeling van het pensioencontract – met elementen als het ontbreken van een rekenrente en dekkingsgraad - is uiteindelijk overgenomen door alle onderhandelingspartners en werkelijkheid geworden.

Talent van het Jaar

Eerder op de dag werd ook de Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitgereikt. Deze ging naar Yentl Goosens. Haar presentatie maakte diepe indruk op het publiek en gaf de doorslag voor haar verkiezing. De andere genomineerden waren Wouter Slot en Rik van Beers.

Yentl Goosens

Yentl is Consultant bij EY Actuarial Services. Haar bijzondere aandacht heeft Model Risk Management. Samen met haar collega’s heeft ze een platform ontwikkeld dat het doorlopen van de model life cycle van modellen vergemakkelijkt. “Yentl is een Actuaris met een meer dan brede interesse. Ze is geëngageerd en zeer maatschappij bewust.”

Impressie van de dag

Het thema voor 2020 luidde:

Hoe groot is jouw aanpassingsvermogen (AQ)?

Krijg zicht op jouw AQ als vakprofessional, hoe de wereld om ons heen verandert, wat dit betekent voor het vakgebied en hoe je daar in de praktijk als actuarieel professional concreet mee om kunt gaan.

 


Programma

08:45 inloggen op webinar vanaf nu mogelijk
   
09:00 Start congres | introductie thema door dagvoorzitter Sofie van den Enk
09:15 Risk Type Compass - Geoff Trickey en Amba Zeggen
10:00 China's New Normal - Pascal Coppens
   
10:45 Pauze
   
11:00 Waar liggen onze kansen - Richard Plat
11:45 Uitreiking Actuarieel Talent van het Jaar
   
12:15 Pauze
   
  Breakout sessies (worden achter elkaar uitgezonden)
13:00 RGA - The COVID-19 pandemic: how actuaries adapted to be epidemiologists
13:30 FTE - Data gedreven werken - Wat anders?
14:00 Risk Type Compass workshop
   
14:30 Pauze
   
15:00 How can Artificial Intelligence vanquish bias – Daniel Schreiber (CEO Lemonade)
15:45 Uitreiking Actuaris van het Jaar 
16:15 De rol van actuarissen in de strategische agenda van verzekeraars - Jan-Huug Lobregt (PwC)
   
17:00 Einde online congres

Uitgebreide toelichting op het programma:

Risk Type Compass - Wie ben ik als vakprofessional?

Jouw vermogen je aan te kunnen passen hangt van meerdere elementen af. Een belangrijk persoonlijkheidsaspect is je risicoprofiel. Dat bepaalt jouw veranderingsvermogen in sterke mate.

Het Risk Type Compass geeft zicht op jouw specifieke risicoprofiel. Als deelnemer van de Dag van de Actuaris 2020 kreeg je de kans deze test online in te vullen en een uitgebreid rapport over jouw persoonlijke risk profile te ontvangen.

The Risk Type Compass is an personality assessment that focuses on the differences in the way individuals perceive, react to and manage risk, as well as how they make decisions. The Risk Type Compass assigns individuals to one of eight Risk Types and enables you to measure their propensity for risk in an objective manner.

 Geoff Trickey en Amba Zeggen legden uit wat je profiel betekent voor je persoonlijke ontwikkeling en het functioneren binnen Risk Teams.


Hoe verandert de wereld om ons heen?

In de westerse samenleving wordt technologische innovatie bijna vanzelfsprekend geassocieerd met de vijf grootste Amerikaanse technologiebedrijven (Facebook, Appel, Microsoft, Google en Amazon). Ondertussen wordt in China echter een nieuwe standaard gecreëerd die in het Westen nog als sciencefiction klinkt.

Over die ontwikkelingen vertelde Pascal Coppens graag tijdens de Dag van de Actuaris 2020: China's new normal. Hij gaf inzicht in de snelheid en de kracht van de ontwikkelingen binnen verschillende sectoren waaronder de financiële dienstverlening. En maakte duidelijk wat je moet doen om je hierop voor te bereiden.

Alle deelnemers kregen zijn e-book, China's new normal cadeau!


Wat betekent dit voor ons vakgebied en dus voor mij?

Richard Plat, Actuaris van het jaar 2019 over de veranderingen binnen het vakgebied.

"We zien overal termen als data science en machine learning voorbijkomen. De vraag is hoe we die toe kunnen passen in het actuarieel vakgebied. De ontwikkeling bevindt zich nog in een heel vroege fase, dus dat ligt allemaal nog open. Als we daar nu als actuariële beroepsgroep het voortouw niet in nemen, dan doen andere partijen het wel."


RGA - The COVID-19 pandemic: how actuaries adapted to be epidemiologists

Chris Falkous This was a virtual session by Chris Falkous, Biometric Research Actuary bij RGA

Before 2020, few of us understood phrases such as R0, attack rate, social distancing and seroprevalence. Now, thanks to 24 hour media coverage, we’re all “experts” in epidemiology, virology and public health. In this session you will hear how a team of actuaries and data scientists from RGA adapted to research COVID19: how we got here, what we know now, what we still don’t know, and what the future might hold for (re)insurers.


Data gedreven werken - Wat anders?

Niels Creutzburg Mijn rol als vakprofessional in het realiseren van een data cultuur binnen mijn organisatie.

Niels Creutzburg, Senior Data Consultant bij FTE groep

Dat we meer datagedreven willen werken staat niet ter discussie. Actuarissen zijn gewend om te werken met data en complexe modellen. Zij zullen nieuwe technologie (ML/AI) dan ook snel omarmen om dit toe te passen in hun vakgebied. Wil je echter als organisatie datagedreven werken, dan vraagt dit om een organisatiebrede cultuurverandering. Wat is daarvoor nodig? En welke rol kan een actuaris daarin vervullen?


Risk Type Compass workshop

Amba Zeggen

Amba Zeggen, Lead Risk Culture and Behavior bij Probability & Partners

Op basis van de uitkomsten van de risk type compass ging men aan de slag met een aantal activiteiten om meer inzicht te krijgen hoe je goed gebruik kunt maken van je persoonlijke risicohouding en wat mogelijke valkuilen zijn.


How can Artificial Intelligence vanquish bias

Het Amerikaanse Lemonade is een praktisch voorbeeld van insurtech. Het bedrijf werd pas in 2016 opgericht en zorgt door het gebruik van moderne technologie voor opschudding in de verzekeringsbranche.

Daniel Schreiber is oprichter en CEO van Lemonade en ging in zijn presentatie in op het gebruik van AI bij pricing. “Algorithms we may never understand can be trusted to price insurance in a way that is far more precise and far more fair. A "uniform loss ratio" test can eliminate bias in underwriting and open the way for truly individualized, AI-driven assessments of risk.”


De rol van actuarissen in de strategische agenda van verzekeraars

Jan-Huug Lobregt Jan-Huug Lobregt, partner PwC, sloot de dag af. Hij ging in op de vraag welke onderwerpen de strategische agenda van verzekeraars bepalen en wat daarin de rol van de Actuaris kan zijn. ‘De verzekeringsmarkt staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Volgens velen is het huidige business model aan het einde van haar levenscyclus. Maar wat dan? En welke invloed heeft de COVID-crisis op deze ontwikkelingen?’


Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.