Vacatures in het Actuariaat

Niet één netto profijt, maar twee!

Bron: Artikel Machiel Koper, KPMG - 06 april 2022

De overgang naar de nieuwe pensioenwet zorgt voor een herverdeling tussen generaties. Het is belangrijk dat er bij deze overstap niemand financieel te veel op achteruitgaat. De herverdeling wordt gemeten aan de hand van de verandering van het netto profijt. Bij de verandering van het netto profijt wordt met name gekeken naar het afschaffen van de doorsneesystematiek en de herverdeling van het tekort/overschot in het pensioenfonds. De beoordeling van deze twee onderwerpen gebeurt op dit moment gezamenlijk. Onze conclusie is dat dit losse onderwerpen zijn en dat deze dus ook apart behandeld zouden moeten worden.

De nieuwe pensioenwet komt steeds dichterbij. Nu er een akkoord is met concrete plannen, is het kabinet druk bezig met een wetsvoorstel voor de aanpassing van de huidige pensioenwet. De prognose is dat uiterlijk begin 2023 de nieuwe regels in werking treden. Wij gaan hier in op twee grote veranderingen:

  • Het verlies voor werknemers in pensioenperspectief als gevolg van de afschaffing van de doorsneesystematiek. We laten zien dat het verlies bij oudere werknemers beperkt is bij lage rente, dat de impact sterk wisselt door de tijd en dat oudere medewerkers er sterker op achteruitgaan bij een rentestijging. 
  • De herverdeling van het tekort/overschot in het pensioenfonds. We laten zien dat de herverdeling van het tekort/overschot in het pensioenfonds in het FTK sterk afhankelijk is van de dekkingsgraad waarboven indexatie mogelijk is. In het nieuwe stelsel is er geen dekkingsgraad en is het tekort/overschot, behoudens een eventuele solidariteitsreserve, volledig verdeeld. 

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.