Vacatures in het Actuariaat

Instabiliteit: het nieuwe normaal voor pensioenfondsen

Bron: Interview met Tom Middendorp op KPMG.nl - 11 augustus 2023

De wereld staat voor grote uitdagingen en veranderingen. En of het nu gaat om demografische ontwikkelingen, toenemende schaarste van grondstoffen, klimaatverandering of geopolitieke spanningen: pensioenfondsen worden er direct door geraakt. Het wordt tijd dat fondsen zich gaan verhouden tot deze nieuwe realiteit, vindt ‘klimaatgeneraal’ Tom Middendorp.

Nee, veel verstand van pensioenen heeft voormalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp niet. Hij is de eerste om dat te erkennen – al is hij er als pensionado wel dankbaar klant van. Toch heeft Middendorp de pensioensector wat te vertellen. Want als hij, met zijn ervaring in Afghanistan érgens iets van af weet, is het wel van risicobeheersing. Middendorp – tegenwoordig voorzitter van de Internationale Militaire Raad voor Klimaat en Veiligheid – legde al vroeg een verband tussen klimaat en veiligheid.

Van stabiel naar instabiel

De grote vraag van deze tijd is voor Middendorp hoe we de groeiende kloof kunnen overbruggen tussen vraag en aanbod. We hebben immers te maken met een groeiende wereldbevolking en een schaarste aan grondstoffen. Mede met het oog op het klimaat en de miljarden mensen die er de komende decennia nog bijkomen, kan ‘meer produceren’ niet langer het antwoord zijn. Zolang we middels innovatie geen antwoord vinden op dit probleem, zullen migratie, politieke spanningen en instabiliteit toenemen. Dit raakt ook de stabiliteit van aanvoerketens en afzetmarkten.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.