Vacatures in het Actuariaat
Patrick Geskus

Onze ambitie? Het management challengen en helpen de juiste keuzes te maken!

Interview met Patrick Geskus - Manager IRM Achmea

‘In onze ontwikkeling als afdeling IRM zijn we toe aan de volgende stap. We zijn heel goed in het in kaart brengen van de diverse risico’s waaraan Achmea bloot staat en de onderlinge samenhang daarvan. Het is echter onze ambitie om op basis daarvan het management te challengen en te helpen de juiste keuzes te maken. Dat vraagt om Risk Experts die vanuit de inhoud de brug weten te slaan naar de business. Professionals die het management aan de hand nemen bij bijvoorbeeld een snelle rentewijziging. Duidelijk maken wat de impact daarvan is op de kapitaalstructuur, welke alternatieven er zijn om deze risico’s te hedgen en wat daarvan de gevolgen zijn voor het rendement van het leven- of schadebedrijf.’

Patrick Geskus is Manager Integrated Risk Management en coacht zijn team om deze slag te maken. Patrick heeft een achtergrond in de accountancy. Binnen Achmea was hij intensief betrokken bij de implementatie van Solvency II en maakte mede daarom de overstap naar Risk Management. ‘Met de invoering van Solvency II krijgt Riskmanagement een steeds prominentere rol in het handelen van een organisatie. Het gevaar wat daar in schuilt is dat modellen leidend worden. Dat zijn slechts hulpmiddelen. Wij moeten er voor zorgen dat we het vertalen naar vormen die dicht bij de dagelijkse praktijk ligt en mensen aanspreekt. Binnen het schadebedrijf is men bijvoorbeeld van oudsher gewend om te werken met het begrip Combined Ratio (schade + kosten / premies). Als die maar kleiner is dan 100% maak je winst. In dit begrip wordt echter geen rekening gehouden met de risico’s van het onderliggende verzekeringsproduct. De risico’s en daarmee het benodigde kapitaalbeslag voor een portefeuille zakelijke brandverzekeringen zijn bijvoorbeeld veel groter dan voor een portefeuille reisverzekeringen. De kunst is om dat goed voor de bühne te krijgen en het besef te creëren dat je Combined Ratio voor een brandverzekering gezien het hogere risico lager zou moeten zijn dan die van een reisverzekering. Een echte uitdaging!

Integrated Risk Management (IRM)
IRM is verantwoordelijk voor de regie en coördinatie op de risicomanagement activiteiten, die niet specifiek aan één risico-type zijn toe te kennen. Dit betreft onder andere het beheer van het risicomanagement systeem, het Integrated Risk Management Framework, de Risk Appetite, de ORSA onder Solvency II, Risico Analyses, Scenario & Stress Testing, Kapitaal & Liquiditeitsbeheer, Productontwikkelingsbeleid en Model management & Model Validatie.

‘Breder kan ik de functie niet maken. Je krijgt vanuit deze positie werkelijk met alle risico’s binnen het bedrijf te maken. Dat plaatst je in een unieke positie, je staat dicht bij de bestuurders maar bent ook de gesprekspartner voor de risk specialisten binnen de business. Beweeg jij je makkelijk door een organisatie, overzie je de samenhang tussen de verschillende risico’s en ben je in staat een visie te ontwikkelen op basis van de rapportages, dan kom ik graag met je in contact. Samen zetten we IRM graag nog sterker op de kaart.’

Lees meer over de rol van Integrated Risk Manager
Naast de vacature van Integrated Risk Manager is er momenteel binnen hetzelfde team ook een vacature voor Model Validator.

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 24 november 2017
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956