Kies bewust voor wat je zin en energie geeft

Kies bewust voor wat je zin en energie geeft

In gesprek met Pim van Diepen “Kies bewust voor wat je zin en energie geeft” over keuzes maken, Volendam, duurzaam beleggen, surfen, dochter Kaya, zijn drumcomputer en het nieuwe huis in Zandvoort…

Pim (35) is Director Business Development (NL) bij Cardano in Rotterdam

Interview: Anno Bousema, partner Financial Assets Actuarial Executive Search.
Dit interview is nummer 4 in een reeks persoonlijke gesprekken met actuarieel professionals, die gepubliceerd worden op actuaris.info

Ik spreek Pim op het schitterend aan de Vecht gelegen terras van restaurant Slangevegt in Breukelen, op een steenworpafstand van Nijenrode. Tijdens de lunch herkent hij overigens -heel grappig- meteen de geserveerde bijzondere zeebaars, als voormalige zaterdaghulp bij een Volendamse viskraam op een van de Amsterdamse markten. Pim is graag ingegaan op mijn vraag om hem te mogen interviewen: over zijn roots, verloofde Kim en pasgeboren dochtertje Kaya, zijn uitdagende rol bij Cardano, de toekomst van een duurzame wereld en een leven in balans. Pim toont zich een geboren en gedreven verteller, beschikt over tomeloze energie, visie, ideeën en vergezichten. Het wordt een boeiend en inspirerend gesprek, dat nog uren had kunnen duren…

Volendamse jeugd  

Als zijn vader en moeder, die uit Edam en Haarlem komen, naar Volendam verhuizen komt Pim als kind in een hechte en gesloten dorpsgemeenschap terecht. Als je van buiten Volendam komt, ben je een ‘jas’ en hoor je niet direct bij de inner circle van het dorp. Hij was een van de weinige kinderen in zijn klas van buiten Volendam en wilde zijn mannetje staan, geaccepteerd worden, de andere laten zien dat hij er ook bij hoorde. Zijn prestatiedrang was daarom groot, zowel bij vakken als rekenen en taal, als bij gymnastiek. En die gingen hem heel goed af. De laatste jaren beseft Pim steeds meer dat zijn gedreven instelling en sterke ambitie waarschijnlijk mede voorkomen uit zijn tijd op de basisschool.
Het ongedurige en praktische van zijn vader Nico, hij kan niet stil zitten, is overgedragen op zijn zoon Pim. Nico, zoon van een banketbakker, deed in het seizoen 2017 overigens mee aan het tv programma Heel Holland Bakt en schopte het aardig ver. Vader Nico is altijd actief, bezig met iets nieuws, een creatief en ondernemend autodidact, en die instelling heeft Pim ook. Zijn moeder, die vele jaren in het onderwijs werkte (gymnastiek, remedial teaching), heeft haar sociale en empathische persoonlijkheid aan hem meegegeven. Ook zij is een aan- en doorpakker en doener. Dat de appel valt niet ver van de stam valt is gebleken.    

Don Bosco College

Zoals veel middelbareschool-leerlingen met wiskundig talent door wiskundeleraar Jan Keizer van het Don Bosco College in Volendam zijn gestimuleerd Actuariaat of Econometrie te gaan studeren in Amsterdam, is ook Pim door deze docent geënthousiasmeerd voor het vakgebied. Met twee tienen op zijn VWO-eindlijst voor wiskunde werd hij opgemerkt door actuaris Hen Veerman, die hem nog voordat hij met de studie actuariaat was begonnen, al bij Mercer binnenloodste. Zo begon hij al als 18 jarige bij zijn 1e werkgever Mercer en startte tegelijkertijd met de studie actuariaat aan de UvA. ’s Ochtends in de collegezalen aan de Roetersstraat bezig met wiskunde, kansrekening & statistiek, ’s middags op de werkvloer het geleerde toepassen in actuariële berekeningen voor waardeoverdrachten en diverse pensioenmutaties. Een gouden combinatie van theorie en praktijk, aldus Pim.   

Mercer en Cardano

De 12 jaar bij Mercer hebben Pim professioneel sterk gevormd. Hij heeft het actuariële (pensioen)ambacht daar vanaf de basis geleerd. Maar hij betrad stap voor stap ook andere domeinen: naast Retirement ook Risk, Finance, ALM, Investments, Strategy, en ontwikkelde zich als teamleider en manager. Vooral Paul Duijsens, die een tijd zijn leidinggevende was, is een groot voorbeeld voor Pim geweest. Zijn manier van het omgaan met het team en met hem als professional hebben sterke indruk gemaakt. Verantwoordelijkheid, vertrouwen en ruimte geven en altijd werken vanuit het geheel. Samen optrekken, het team voorop.
Het was best lastig en een dilemma voor Pim om in 2016 een stap buiten Mercer te maken, zijn loyaliteit was groot, weggaan kon natuurlijk eigenlijk niet. Maar de veranderingen binnen de organisatie en zijn drang om een nieuwe wereld te ontdekken waren groot. De keuze voor Cardano was een bewuste: op zoek naar een bruisende organisatie die geheel vanuit de purpose werkt, met veel diversiteit en klein genoeg om impact te maken op de strategische koers. De nieuwe rol, mensen en cultuur sloten naadloos aan bij wat hij zocht. Een uiteraard de inspirerende persoonlijkheid van Theo Kocken, de founding father van Cardano, hebben hem over de streep getrokken. Hij voelde zich meteen onder gelijkgestemden, hier hoor ik. De jas van Cardano zat hem vanaf het begin als gegoten. En dat mag best opvallend genoemd worden, als enige actuaris op het kantoor in Rotterdam.

De wereld beter maken

Omringd zijn door gedreven professionals van allerlei pluimage, het internationale speelveld, de grote vraagstukken omtrent maatschappelijk verantwoord beleggen en de pensioentransitie maken Cardano voor Pim een bijzonder dynamische en uitdagende werkomgeving. In zijn rol als Business Developer richt hij zich op het creëren van nieuwe maatwerk beleggingsoplossingen om pensioenfondsen robuust te maken voor de grillen van de financiële markten. Als voorzitter van het commercieel management team navigeert hij de Cardano strategie richting een pensioenlandschap met beschikbare premieregelingen en duurzaam beleggen. Zijn van huis uit meegekregen creativiteit en praktische aanpak-instelling dragen hier sterk aan bij.     
Bij Cardano is niet het nastreven van zoveel mogelijk winst, maar purpose het uitgangspunt. Het gaat om een eerlijk financieel systeem waarin iedereen van een goed pensioen kan genieten en vanuit bezieling zaken doen met het klantbelang voorop. En er zijn zoveel dingen die beter kunnen. Pim ervaart vooral veel voldoening wanneer hij klanten vooruit kan helpen met meer duurzame beleggingen of via slimme derisking-strategieën de pensioenambities voor de deelnemers kan veiligstellen. Het meest gelukkig wordt hij van geslaagde en praktische oplossingen voor klanten, “Mijn intentie is om altijd te blijven werken vanuit de purpose en daarmee de wereld een beetje beter te maken”.      

Luister naar jezelf en handel

Met zijn grote accu kan Pim veel aan, heel veel. Hij weet echter ook dat zijn drang om te presteren en telkens de grenzen te verleggen een keerzijde heeft. Hij heeft ervaren en geleerd dat je de signalen van je lichaam heel serieus moet nemen en er naar moet handelen. Helaas ziet hij (ook jonge) mensen om hem heen door vaak zelfopgelegde druk te ver doorgaan en soms omvallen. “Daar ligt ook mijn eigen valkuil”. Door continu in de toekomst te leven en dingen te willen verbeteren ben je altijd druk en is de ratio oppermachtig. Om dit het hoofd te bieden helpt bewuster leven, reflectie, rust, stilte en meditatie. Iets wat we in onze opvoeding en in het Westerse onderwijs niet automatisch in onze skillset meekrijgen. Balans vind je door naast het fysieke en mentale ook aandacht te hebben voor het emotionele, energetische of spirituele. Dat klinkt wellicht zweverig, maar het gaat simpelweg om jezelf bevragen wat je echt belangrijk vindt en wat diep doorvoeld goed voor je is. Pim is daarom zo trots op zijn jongere broer Bram die, naast een carrière als register accountant, nu de switch maakt om mensen die veel druk of barrières ervaren te coachen om een betere balans te vinden en zo een gelukkiger leven te leiden.

Bewust keuzes maken

De laatste jaren maken Pim en Kim andere keuzes in hun leven. Sommige heel bewust, andere komen op hun pad en zijn meer impulsief. Zo hebben ze twee jaar geleden na het zien van inspirerende documentaires en het raadplegen van wetenschappelijk onderzoek de knoop doorgehakt: we stappen over op een plantaardig dieet. Niet fundamentalistisch, maar verantwoord en praktisch. Ook het woon-werkverkeer zoveel als mogelijk met de trein vormgeven voelt als ‘the right thing to do’. 
De geboorte van hun dochtertje Kaya is een verrijking van hun leven. Het ouderschap is overweldigend mooi en het leert je snel om je prioriteiten te herijken. Een nieuwe balans vinden en tijd besteden aan zaken die je energie geven zijn het uitgangspunt. Je bent zelf verantwoordelijk om goed voor jezelf te zorgen. “En dat is hard nodig als je een ambitieuze professional wil zijn, een bruisend sociaal leven wil hebben en ook nog de best mogelijke papa wil zijn voor die kleine.”
Pim heeft er goede hoop op dat de energietransitie gaat slagen, hij ziet veelbelovende ontwikkelingen en bewegingen. Het maatschappelijk bewustzijn is aan het verschuiven, dat zie je bij overheden, bedrijven, institutionele beleggers en ook bij het individu. “Ik ga me persoonlijk inzetten voor een duurzame en groene samenleving, dat geldt voor het werkveld en voor onze eigen keuzes.” Hij raadt iedereen aan om het boek ‘How to avoid a climate disaster’ van Bill gates te lezen en ter harte te nemen. 
Mede door de komst van Kaya hebben ze een keuze gemaakt om Amsterdam te verlaten en naar Zandvoort te verhuizen. Het blijkt een behoorlijk impulsieve actie. Niet op zoek, maar de jonge ouders voelden beide opeens heel sterk dat ze meer in de natuur wilden wonen. Per toeval fietsten ze langs een leuk huis in het duingebied en binnen een week was het rond. Blijkbaar voor hen bestemd. De verbouwing wordt nu voorbereid, uiteraard is het streven naar een energie neutrale woning.

Startende actuarissen: onderzoek wat je energie geeft

Pim raadt beginnende actuarissen aan om zich niet te snel te specialiseren, maar eerst wat jaren te verbreden. Neem daarna de rust en ruimte te nemen om te onderzoeken wat echt bij je past. Wees daarin heel bewust bezig met na te gaan wat je energie in je werk geeft, volg daarin ook je gevoel en intuïtie. Verklaar je eerste baan of werkgever niet heilig, kom uit je comfortzone en pas op voor een tunnelvisie. Het actuariële werkveld is breed, wordt steeds breder, en er zijn zoveel verschillende interessante domeinen te ontdekken. Een belangrijk aspect bij de keuzes die je maakt, naast het technisch-inhoudelijke aspect, zijn natuurlijk de mensen en cultuur van de organisatie waar je werkt. Passen de kernwaarden van deze organisatie bij jou en voel je je thuis? Bij een mismatch gaat het uiteindelijk wringen toch op deze aspecten.

Passie voor muziek

Een jaar of 5 geleden ontwikkelde zich een aandrang om zelf muziek te gaan maken bij Pim. Als muziekliefhebber en fervent bezoeker van festivals, wilde hij nu zelf ontdekken hoe het maken van elektronische muziek in z’n werk gaat. Een gebrek aan een muziekopleiding bleek geen barrière. Met behulp van een aanschafte drumcomputer en het doorspitten van talloze handleidingen en YouTube-video’s maakte hij zich de kunst van het produceren snel eigen. Die hobby is inmiddels uitgebreid tot DJ-en, programmeren van lichttechniek en het organiseren van kleine evenementen met andere muziekliefhebbers in Amsterdam. Een autodidact avant la lettre, net als zijn vader op het terrein van IT en automatisering. De ongelimiteerde vrijheid die hij ervaart tijdens muziekproductie werkt verslavend. Er is geen wet- en regelgeving. De enige grens is je eigen creativiteit. En technisch gezien is het werken met audio enorm uitdagend. Het spelen met frequentie modulatie, oscillatoren, dynamisch bereik en compressie is doordrenkt van wiskunde. Dat is voor een actuaris een magische ervaring!

Zijn eigen muziekalbum en kite surfen

Pim staat eigenlijk nooit stil, hij is toekomstgericht, heeft altijd ambitieuze plannen. Zijn droom is om zijn grote liefde voor muziekproductie uit te bouwen naar een eigen muziekstudio thuis in Zandvoort en de creatie en release van een zelf geproduceerd album. Het lijkt hem bijzonder om in de toekomst te DJ-en met eigen producties en te zien hoe een publiek reageert op zijn muzikale uitingen…
Voorts wil hij zijn oude liefde voor het surfen weer oppakken, ook kite surfen trekt hem aan als nieuwe uitdaging. Dat zal er na de renovatie van zijn huis in Zandvoort onvermijdelijk van gaan komen, wonend op 150 meter afstand van het Noordzeestrand... 
Hij ziet zijn toekomst bij Cardano, waar hij zich als een vis in het water voelt, nog vele jaren voor zich. De wereld van duurzaam vermogensbeheer trekt hem zeer, een beweging in die richting ligt dan ook voor de hand. 
En als hij na de verbouwing op de bovenste etage van het nieuwe huis in Zandvoort met Kaya op schoot uitkijkt over de Noordzee, komen er bij die mooie vergezichten vast weer nieuwe plannen en ideeën opborrelen. Het leven is te kort om te treuzelen….