Vacatures in het Actuariaat
Martijn Visser

Het actuariaat kan nog veel van de IT collega’s leren

Interview met Martijn Visser - principal modelling Triple A – Risk Finance

Met de implementatie van Solvency II en IFRS 17 is bij verzekeraars de aandacht voor modellen en de IT omgeving sterk toegenomen. Dit heeft binnen het actuariaat geleid tot een specialisme. Maar hoe blijf je voldoen aan de snel wijzigende eisen van toezichthouders als de huidige rapportage en risico management processen draaien op verouderde software met daaraan vastgeknoopte Excel sheets en handmatige handelingen?

‘Laat het actuariaat en IT nauwer met elkaar samenwerken. Alleen dan zul je de toekomstige uitdagingen aan kunnen. Voor pure IT’ers zijn actuariële modellen te complex. Zij lopen stuk op de inhoud. Dat geldt natuurlijk niet voor een Actuaris, zij begrijpen precies wat nodig is, maar missen vaak de aansluiting bij de laatste technologische ontwikkelingen en werkwijzen. Op het snijvlak tussen die twee werelden is veel winst te behalen’, aldus Martijn Visser, manager Modelling Triple A – Risk Finance.

Al vroeg in zijn loopbaan kwam Martijn in aanraking met modelleren. Als consultant hielp hij menig actuariële afdeling met de ontwikkeling van modellen in MoSes en Prophet. ‘De meeste actuariële software is eind jaren 90 ontwikkeld. Als je ziet welke mogelijkheden het IT landschap nu biedt, lijkt dat eeuwen geleden. Werken in de cloud, open source software met kant en klare en goed geteste invoegtoepassingen, rekencapaciteit die het mogelijk maakt op polisniveau te werken, zijn daar een paar voorbeelden van. Maar ook op procesmatig gebied kan het actuariaat nog veel van de IT collega’s leren. Zo worden actuariële modellen vaker niet dan wel vanuit requirements gebouwd en getest, waardoor ze moeilijk onderhoudbaar zijn naar de toekomst en lastig te controleren. En speelt men in de IT wereld al veel langer in op software die telkens veranderd moet worden.’

Continue verandering
‘Met ons team slaan we de brug tussen IT en het actuariaat. Helpen organisaties in de transitiefase naar een set modellen die voldoen aan de eisen van de toezichthouder, maar belangrijker nog flexibel, controleerbaar en (kosten)efficiënt zijn. Daar zijn we succesvol in. Sinds ik 3 jaar geleden samen met Frankie Gregorkiewicz deze praktijk ben begonnen zijn we gegroeid naar een team van 20 Consultants, 10 in Amsterdam en 10 in Polen.

‘De markt staat niet stil. Kostenbesparingen, snelheid en inzicht worden steeds belangrijker, portefeuilles worden samengevoegd en IFRS 17 is in 2021 verplicht. Daarnaast ontwikkelen de IT mogelijkheden zich steeds sneller. Ben jij vanuit je kennis en interesse in staat die twee werelden met elkaar te verbinden, dan komen we graag met je in contact. Eén garantie kunnen we je daarbij bieden; die van continu veranderen en leren.

Lees meer over de rol van Principal Risk Consultant Modelling

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 28 augustus 2019
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.