Vacatures in het Actuariaat
Marcel Graffius

De markt moet kunnen vertrouwen op onze modellen

Interview met Marcel Graffius - Senior Manager Actuarial Reporting, Achmea

‘Voor de aansturing van onze organisatie is het van cruciaal belang dat we kunnen vertrouwen op onze modellen. Je moet er toch niet aan denken dat er bijvoorbeeld een onjuiste Solvabiliteitsratio wordt gepubliceerd of dat er besluiten genomen worden die gebaseerd zijn op foute cijfers. Desastreus voor het management en ook de Toezichthouder zou het vertrouwen in ons verliezen. Dat geeft nog maar eens het belang aan van de afdeling Actuariële Rapportage Beheer en Ontwikkeling. Een team van zes professionals dat vanuit een centrale positie binnen Achmea onder andere verantwoordelijk is voor de actuariële standaard en interne modellen die gebruikt worden voor Solvency II en straks naar alle waarschijnlijk ook voor een deel van de modellen die voor IFRS17 worden gebruikt.’

Marcel Graffius heeft ruime ervaring binnen het actuariële vakgebied zowel als expert, consultant en manager. Sinds enkele jaren is hij werkzaam binnen de afdeling  Actuarial Reporting van Achmea. Met ingang van 1 oktober 2017 is hij eindverantwoordelijk voor de afdeling. ‘Het verder professionaliseren en door ontwikkelen van de modellen heeft continu onze aandacht. Wat dat betreft stellen wij onszelf hoge eisen ten aanzien van bouwen, testen, documenteren en daarmee de auditability van ons werk. Daarin werken we intensief samen met de verschillende divisies, 2e lijns actuariaat, functioneel beheer en de andere afdelingen binnen finance. Uitdaging daarbij is om de complexiteit van de wensen en eisen van onze stakeholders te vertalen naar heldere programmatuur en onderhoudbare modellen. Daarvoor is het noodzakelijk dat je de wereld van je gesprekspartners begrijpt. Alleen dan kun je als Modellenspecialist inschatten of de voorstellen en wijzigingen die men aandraagt hout snijden.’

Veel aandacht voor data
‘Vanuit management en toezichthouders is er veel aandacht voor data. Men wil zekerheid over de kwaliteit, consistentie en het gebruik van data. Een model kan nog zo goed zijn, maar als er rotzooi ingaat komt het er ook uit. Als modellenbouwer moet je je daar bewust van zijn en je collega’s er op scherp houden. En juist in een testfase is daar alle gelegenheid voor.

Modelling is onderdeel van Actuarial Reporting en waar het ons als totale afdeling om gaat is dat we de veelheid aan informatie die wij verzamelen weten te vertalen naar juiste verantwoordings- en stuurinformatie voor het management. Wij moeten bijvoorbeeld helder kunnen maken dat een aanpassing in de beleggingsmix consequenties heeft voor de kapitaalpositie en daarmee op de keuze om een bepaalde transactie wel of niet op een bepaald moment te doen. Het is onze ambitie het management te voorzien van juiste en tijdige informatie waarmee duidelijk wordt voor welke keuzes men staat en hoe dat uitpakt in de (nabije) toekomst.

Het begint echter met je data en modellen op orde te hebben. In dat kader versterk ik mijn team graag met een Actuarieel Modellenspecialist. Iemand die analytisch en conceptueel erg sterk is en graag de samenwerking zoekt. Verheug jij je op de dynamiek die IFRS 17 en Solvency II (bijvoorbeeld naar aanleiding van de review door EIOPA) met zich meebrengen, dan kom ik graag met je in contact.

Lees meer over de rol van Actuarieel Modellenspecialist.

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 20 juli 2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956