Begin altijd bij jezelf

Begin altijd bij jezelf

In gesprek met Majda Sakim “Begin altijd bij jezelf” over rebelsheid, haar (o)ma, sociale bewogenheid, bungee jumpen en Casablanca…  Majda (42) is Senior Actuary bij het Algemeen Pensioenfonds Unilever in Rotterdam

Interview: Anno Bousema, partner Financial Assets Actuarial Executive Search.
Dit interview is nummer 2 in een reeks gesprekken met actuarieel professionals, die gepubliceerd worden op actuaris.info

Ik spreek Majda op een zonovergoten middag tijdens een wandeling in het bos Amelisweerd, onder de rook van Utrecht. Het voortrazende verkeer op de drukke A27, die verbreed zou moeten worden en waartegen actie gevoerd wordt, begeleidt ons hoorbaar op de achtergrond. Majda is spontaan ingegaan op mijn vraag om haar te mogen interviewen: over haarzelf, haar rol als Senior Actuary bij Unilever, de toekomst van het actuariële ambacht en het leven. Ze toont zich een enthousiaste en geëngageerde gesprekpartner! Het wordt een interessant en openhartig gesprek.

Marokkaans nest

De opa van Majda trok in de jaren 60 als gastarbeider naar Nederland. Zoals veel landgenoten maakte hij, mede door de economische situatie in zijn thuisland, de stap naar het verre en onbekende Nederland. Het metaalconstructiebedrijf Bonna in Vianen, dat in Casablanca nieuwe arbeiders had geworven, werd zijn nieuwe werkgever. Na enige tijd volgden zijn vrouw en kind naar Nederland, in het kader van gezinshereniging. Majda werd in 1978 als 3e generatie na de immigratie van haar opa geboren, en groeide tot haar 6e levensjaar op in Vianen. Na de pensionering van haar opa, die terug wilde naar zijn geboortedorp, volgde zij hem met haar broer naar het Marokko van Hassan II. Majda kwam als kind terecht in een strak geleid land, een politiestaat, waar vrije meningsuiting niet vanzelfsprekend was. Dat botste, met haar spontane en open benadering van de wereld en de mensen om haar heen, regelmatig met de bestaande regels en mores. Het opperen van kritische vragen en het aan de kaak stellen van bepaalde zaken werd niet op prijs gesteld. Zo doet zij tijdens haar groei van kind naar puber een sterk beroep op haar aanpassingsvermogen en zelfredzaamheid. Die instelling en vaardigheid van zelf handelen en eigen keuzes maken, vormt een stabiele basis in haar verdere leven en bij de stappen die ze maakte en maakt. Na het overlijden van haar opa, ze was toen 16, keert ze met haar oma en broer terug naar haar geboorteland Nederland.   

Een tweede toekomst in Nederland

Terugkomen in het land dat ze op haar 6e verliet was niet eenvoudig. De aanpassing aan een geheel andere en meer open cultuur, de taal die ze opnieuw moest leren en een andere gezinssituatie, vergden tijd en veel inspanning. Na 1 jaar in een schakelklas stroomde ze via de Havo door naar het VWO. Een mentor wees haar op de studie ORM omdat ze “iets met wiskunde wilde doen”. Tijdens de eerst 2 jaar aan de UvA, waarin je nog geen keuze maakt uit de studierichtingen ORM, Econometrie en Actuariaat, bemerkte ze een voorliefde voor Actuariaat, waarin de nadruk meer ligt op toepassing en praktijk. Aldus geschiedde: Majda ging actuaris worden, en gastdocent Jan Tamerus wees haar na 5 jaar hard studeren op een potentiële werkgever Towers Watson, waar ze een rol als werkstudent bemachtigde in het pensioendomein. Na bijna 7 jaar een mooie ontwikkeling doorgemaakt te hebben, maakte ze in 2013 de overstap als Actuaris ALM & Actuarial Advice naar Syntrus Achmea Pensioenbeheer. Toen echter 2 jaar later de kans zich voordeed om naar Unilever over te stappen, om een rol te gaan vervullen in het team van Rianne Lemsom, bedacht ze zich geen twee keer.  Bewegen, veranderen en nieuwe werelden ontdekken zit in haar bloed.  

Aanpassen en rebels zijn

Toen we het tijdens ons gesprek over de invloed van nature en nurture op je ontwikkeling als mens terecht kwamen, werd duidelijk dat de vooral de in haar vroege jeugd door anderen bepaalde weg die Majda gegaan was, bepalend zou zijn voor haar houding en positionering in het leven. Ze heeft ontdekt dat ruimte, vrijheid en het zoveel mogelijk zelf maken van keuzes haar veel brengen. Stap voor stap ontwikkelde ze zich van aanpassingsgericht naar een mondiger en assertievere instelling. Ze wil niet grijs zijn, maar kleur geven aan haar leven, en daarin is ze op een menselijke wijze kritisch en soms rebels, zoals ze ook als jong kind in Marokko was, in de zware “jaren van lood” onder het regime van koning Hassan II. Ze neemt de dingen niet voor lief, wil niet in een keurslijf, maar maakt bewuste keuzes die goed voor haar en anderen zijn. En dat vraagt om moed, dat gaat niet vanzelf en doet soms ook pijn. 

Een goed mens voor anderen en jezelf

Majda heeft haar oma, die ze ‘mamma’ noemde omdat zij haar in feite opgevoed heeft, tot haar overlijden op 97-jarige leeftijd in huis gehad en verzorgd. Dat was geen opgave maar een voorrecht, geen plicht maar een vanzelfsprekendheid. Anderen na- en bijstaan, hen beschouwen als je broeder of zuster, is voor haar een 1e natuur. Het geeft haar energie en zingeving. Zo ondersteunt zij diverse mensen in haar omgeving bij hun soms moeilijke gang door het leven, is ze een luisterend oor en biedt ze praktische hulp. Haar levensmotto “Begin bij jezelf”, dat ze ook haar kinderen voorhoudt, is leidend en haar krachtig kompas. Waar veel mensen eerst en vooral naar de ander(en) wijzen, probeert Majda altijd eerst bij zichzelf te beginnen en vanuit die positie en binnen haar mogelijkheden de wereld beter te maken. Daarbij wacht ze niet op haar omgeving maar neemt zelf initiatief.   

De schoonheid van het actuariële ambacht

Haar huidige positie bij het Algemeen Pensioenfonds Unilever is breed en diep. Als ‘actuarieel 1-pitter’ binnen het pensioenfonds komt ze met veel onderwerpen en spelers in de arena in aanraking. De schoonheid van het actuariële ambacht bestaat voor Majda uit het vinden en bedenken van praktische oplossingen op basis van wiskundige inzichten en modellen. Maak complexe onderwerpen zo helder en begrijpelijk mogelijk en blijf communiceren, richt je op je doelgroep.
De toekomst van de actuariële rol zal veel meer risk gedreven worden, zeker ook binnen het nieuwe pensioencontract. Minder technische focus, want veel wordt overgenomen door geavanceerde software, maar nadruk op het valideren en beoordelen van uitkomsten en die vertalen naar toepassing en beleid. Daartoe zijn goede soft skills en heldere communicatie onontbeerlijk.  

Geduld en rijping

Majda geeft jonge en beginnende actuarissen de raad mee om zich vooral breed te oriënteren. Maak de eerste jaren een rondje langs de actuariële velden. Laat je niet te snel en te vroeg in een bepaalde richting duwen, kijk vooral rond en sta open voor wat zich aandient. Houd daarbij zelf het heft in handen, en oriënteer je breed. Wissel regelmatig van domein, rouleer van functie en werkgever om een zo breed mogelijke scoop te krijgen op het actuariële werkveld. Als je dan een goed overzicht over alle mogelijkheden hebt, is het tijd om keuzes maken, een richting te bepalen en je specialiseren. En vertrouw daarbij op je eigen oordeel, gevoel en intuïtie.  

India en Casablanca

Majda heeft plannen genoeg, ze is avontuurlijk en idealistisch ingesteld. Hoewel in de bloei van haar leven, heeft ze wel een soort van bucketlist in haar hoofd, dingen die ze graag wil doen: bungee jumpen, sky diven, verre reizen maken en verschillende culturen leren kennen en opsnuiven. Haar droom is om een langere tijd naar India te gaan om daar les te gaan geven, kinderen in mindere omstandigheden te helpen, om naast hen te staan en hun leven een klein stukje leefbaarder te maken. En daarna? Haar roots en tijd in Marokko laten haar nooit los, ze blijft daarmee sterk verbonden. En het zou zomaar kunnen dat ze na haar pensionering de weg terug vindt en gaat wonen in een mooi appartement in Casablanca met weids uitzicht op de Atlantische Oceaan. Ongetwijfeld zal ze er ook daar zijn voor anderen en haar omgeving, want die betere wereld begint bij jezelf. Respect!