Vacatures in het Actuariaat

Terugblik Dag van de Actuaris 2022

Geplaatst op 07 oktober 2022
Onder grote belangstelling vond op 6 oktober de Dag van de Actuaris 2022 plaats. Als samenleving dansen we op de vulkaan, opwindend, maar niet zonder gevaar. Groei is de heersende economische doctrine, maar brengt het ons ook duurzame welvaart, nu en in de toekomst?

Het klimaat, ons lijf, de maatschappij, stuk voor stuk hebben ze te lijden onder onze welvaartswensen. Toch rekken we de grenzen op. Wie of wat houdt ons tegen? Hoe houden we risico’s beheersbaar en geven we sturing aan het keuzeproces. Daarin ligt een uitdagende rol voor de Actuaris. Een rol die op een indringende wijze werd onderstreept door de sprekers onder leiding van dagvoorzitter Sofie van den Enk.

Agnes Joseph hield een pleidooi om de onzekerheden waar we mee te maken hebben niet aan te pakken met steeds ingewikkelder modellen. ‘Het is niet in het belang van de deelnemers dat we een pensioenwet implementeren waarbij we 20.00 scenario doorrekenen en een schijnzekerheid geven over de uitkomst. Durf als Actuaris stappen te zetten in onzekerheid en gebruik daarbij vooral je gezonde verstand. Probeer eens een eenvoudiger model. Een simpele vuistregel brengt je soms verder dan de omvang en complexiteit van een model te vergroten. We kunnen de toekomst niet voorspellen. Less can be more en is nog veel goedkoper ook!’

Ook Pieter Bouwknegt onderstreept in zijn verhaal (samen met Wilbert Ouburg) dat Actuarissen lef moeten tonen in hun advisering. De gevolgen van een risico-inschatting kunnen namelijk dramatisch zijn voor kapitaal, premie of indexaties. Ontkenning, bagatellisering of het gebrek aan historisch perspectief is dan niet op z’n plaats. Voorbeelden daarvan zijn er legio, waarbij hij het afschaffen van de rekenrente van 4% (bizar, een lagere rente is niet economisch) en de onmogelijk geachte negatieve rente als recente voorbeelden aanhaalt. Als Actuaris win je aan kracht als je erkent waar de beperkingen liggen. Temper het geloof in modellen. Een economie laat zich niet vastleggen door een vast en kenbaar onderliggend proces. Je kunt er dus naast zitten en durf daar voor uit te komen. Voortschrijdend inzicht is geen zwakte maar helpt een organisatie te anticiperen op onzekerheden die er altijd zullen zijn.’

 
Katrien Antonio opende het raam naar de toekomst van het Actuariaat. Haar academisch onderzoek biedt veel aanknopingspunten om nieuwe technieken als Artificial Intelligence, Deep Learning en Machine Learning toe te passen binnen de traditionele werkvelden. Met name om aan rekenkracht te winnen en sneller nieuwe inzichten en verbanden te zien. De toolbox van de Actuaris wordt rijker. Daarbij plaatst zij de kanttekening dat dit slechts hulpmiddelen zijn die de Actuaris helpen van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Niet de techniek is leidend, maar de analyse en visie van de Actuaris maken het verschil.

Peter Joosten vermaakte de zaal met zijn verhaal over de supermens en filosofeerde over de mogelijkheden van onsterfelijkheid. Chris Falkous gaf op bevlogen wijze inzicht in de gevolgen van klimaatverandering op de levensverwachting van de mensen in de verschillende regio’s van de wereld. Pim Poppe ging in op de toegenomen complexiteit van het balansbeheer. De blokken financiële markten, klimaat, politiek en reële economie kennen elk hun eigen onzekerheden, maar beïnvloedden ook elkaar. Dat maakt het mitigeren van risico’s tot een enorme uitdaging.

Actuaris van het jaar 2022 

Jan-Huug Lobregt werd door zijn beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2022. De andere genomineerden waren Angela van Heerwaarden AAG (Programmadirecteur AEMAS/APC UvA) en Wilbert Ouburg AAG (CRO Nationale-Nederlanden Leven & Pensioen).

Jan-Huug is als Partner en Practice leader verantwoordelijk voor PwC’s EMEA Risk Modelling Services. "Hij is een inspirerende leider, pakt zijn verantwoordelijkheden en geeft in zijn organisatie veel jonge talenten een kans" .

De jury ziet hem als inspiratiebron voor de beroepsgroep. Hij is authentiek, durft positie en stelling in te nemen ook in bestuurlijke setting. Geen moment laat hij onbenut om vakgenoten te stimuleren hun verantwoordelijkheid te nemen en hun kennis en vaardigheden in te zetten voor de maatschappelijke thema’s die nu leven. Met succes heeft hij het werkveld weten te verbreden richting onder andere klimaatmodellering en health analytics. 

Actuarieel Talent van het jaar 2022

Eerder op de dag werd ook de Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitgereikt. Deze ging naar Melissa van Wingerden. Zij wist haar masteronderzoek naar de vraag hoe je de individuele risicohouding van deelnemers kunt verenigen in een collectief beleggingsbeleid, succesvol te implementeren bij een aantal pensioenfondsen. De andere genomineerden waren Servaas van Bilsen (Associate Professor of Actuarial Science & Mathematical Finance UvA) en Robert Verschuren (Supervisory specialist DNB)

Jan Willem Velthuijsen, Chief economist PwC Europe, sloot de dag af met een inspirerende kijk op ons land en de wereld vanuit de ogen van een econoom 'How we got there, and what (not) to do next.

Dansen op de vulkaan, het stelt de maatschappij voor vele uitdagingen. De Actuaris kan daar vanuit haar kennis en vaardigheden absoluut een bijdrage aan leveren. Zoveel is ons wel duidelijk geworden tijdens deze Dag van de Actuaris!

De volgende editie zal plaatsvinden op donderdag 5 oktober 2023. Suggesties voor thema of voordrachten voor nominaties zijn alvast van harte welkom!

 

(foto's gemaakt door Peter Franken)

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.