Vacatures in het Actuariaat

Terugblik Dag van de Actuaris 2020

Geplaatst op 15 oktober 2020

Op donderdag 8 oktober jl. vond de jaarlijkse Dag van de Actuaris plaats. Vanwege de lockdown, dit keer volledig online. 

Opening

De dag werd geopend door minister Wouter Koolmees die in zijn openingsspeech de actuarissen uitdaagde het pensioenakkoord tot een goed resultaat te brengen.

Wie ben ik als vakprofessional?

Het centrale thema van de dag was: Wat is jouw aanpassingsvermogen (AQ)? Jouw AQ als vakprofessional , hoe de wereld om ons heen verandert, wat dit betekent voor het vakgebied en hoe je daar in de praktijk zelf als actuarieel professional concreet mee om kunt gaan. Om dit in beeld te krijgen, gaven Geoff Trickey en Amba Zeggen een presentatie over het Risk Type Compass

Het vermogen je aan te kunnen passen hangt van meerdere elementen af. Een belangrijk persoonlijkheidsaspect is je risicoprofiel. Dat bepaalt jouw veranderingsvermogen in sterke mate. Het Risk Type Compass geeft zicht op jouw specifieke risicoprofiel. De deelnemers van de Dag van de Actuaris 2020 kregenje de kans deze test online in te vullen en een uitgebreid rapport over hun persoonlijke risk profile te ontvangen. 

Hoe verandert de wereld om ons heen?

Daarna was het woord aan Pascal Coppens, China Expert. In de westerse samenleving wordt technologische innovatie bijna vanzelfsprekend geassocieerd met de vijf grootste Amerikaanse technologiebedrijven (Facebook, Appel, Microsoft, Google en Amazon). Ondertussen wordt in China echter een nieuwe standaard gecreëerd die in het Westen nog als sciencefiction klinkt: China’s new normal. Het bijbehorende boek was voor de deelnemers gratis te downloaden. 

Wat betekent dit voor ons vakgebied en dus voor mij?

Actuaris van het jaar 2019, Richard Plat nam het publiek mee in de veranderingen binnen het vakgebied.  “We zien overal termen als data science en machine learning voorbijkomen. De vraag is hoe we die toe kunnen passen in het actuarieel vakgebied. De ontwikkeling bevindt zich nog in een heel vroege fase. Dus dat ligt allemaal nog open. Als we daar nu als actuariële beroepsgroep het voortouw niet in nemen, dan doen andere partijen het wel.”  

 

Actuaris en Actuarieel Talent van het jaar 2020

Stephan van Stalborch werd door zijn beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2020. De andere genomineerden waren Prof. dr. A.A.J. (Antoon) Pelsser en J.W.R. (Jan) de Wit AAG. Stephan van Stalborch is senior beleidsmedewerker en Actuaris op de afdeling Pensioenbeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als expert is Stephan nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord. 

Stephan werd tijdens de uitreiking door de jury geroemd vanwege zijn inhoudelijke bijdrage aan het verder brengen van het zeer complexe en bijna eeuwigdurende pensioendossier. Zijn voorstel voor de doorontwikkeling van het pensioencontract – met elementen als het ontbreken van een rekenrente en dekkingsgraad - is uiteindelijk overgenomen door alle onderhandelingspartners en werkelijkheid geworden.

Talent van het Jaar
Eerder op de dag werd ook de Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitgereikt. Deze ging naar Yentl Goosens. Haar presentatie maakte diepe indruk op het publiek en gaf de doorslag voor haar verkiezing. De andere genomineerden waren Wouter Slot en Rik van Beers.

Yentl is Consultant bij EY Actuarial Services. Haar bijzondere aandacht heeft Model Risk Management. Samen met haar collega’s heeft ze een platform ontwikkeld dat het doorlopen van de model life cycle van modellen vergemakkelijkt. “Yentl is een Actuaris met een meer dan brede interesse. Ze is geëngageerd en zeer maatschappij bewust.”

Disruptive Change

Daniel Schreiber oprichter en CEO van Lemonade heeft een presentatie gegeven over het gebruik van Artificial Intelligence bij de pricing van producten.  'Algorithms we may never understand can be trusted to price insurance in a way that is far more precise and far more fair. A "uniform loss ratio" test can eliminate bias in underwriting and open the way for truly individualized, AI-driven assessments of risk.'

Welke rol spelen Actuarissen in de strategische agenda van verzekeraars?

Jan-Huug Lobregt, partner PwC, sloot de dag af. Hij ging in op de vraag welke onderwerpen de strategische agenda van verzekeraars bepalen en wat daarin de rol van de Actuaris kan zijn. ‘De verzekeringsmarkt staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Volgens velen is het huidige business model aan het einde van haar levenscyclus. Maar wat dan? En welke invloed heeft de COVID-crisis op deze ontwikkelingen?’

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956