Vacatures in het Actuariaat

Actuaris van het Jaar 2021

Geplaatst op 12 augustus 2021

De genomineerden voor de Actuaris van het Jaar Prijs 2021 zijn bekend. De jury heeft alle voordrachten vanuit het publiek bestudeerd en beoordeeld op basis van hun bijdrage aan het actuariële vakgebied, maatschappelijke relevantie en herkenbaarheid en visie op het vak. Daaruit is dit jaar een drietal aan genomineerden gekomen: Jan de Wit, Karien Antonio en Kees van Heugten.

De jury onder leiding van Ronald Latenstein (Oud-voorzitter Raad van Bestuur Verbond van Verzekeraars en SNS Reaal) zal de komende weken de genomineerden gaan interviewen. Ook krijgt het publiek de mogelijkheid haar stem uit te brengen. De uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs vindt plaats tijdens De dag van de Actuaris op 7 oktober.

Jan de Wit

Jan de Wit AAG, trok ook dit jaar weer ongekend de aandacht door vanuit zijn actuariële kennis inzicht te geven in de ontwikkeling van het COVID-19 virus. Zelfs vanuit het buitenland is er aandacht voor de COVID-19-modellen. Op zijn eigen wijze laat hij modelmatig en voor elke leek begrijpelijk zien hoe de pandemie verloopt. Geen oordelen, gewoon de feitelijke cijfers en akelig nauwkeurige voorspellingen.. Met zijn rekenkundig meesterschap, toegepast in de alledaagse actualiteit van de gewone burger, verschaft Jan heldere informatie en geeft daarmee tegenwicht in de door emoties gekenmerkte berichtgeving rondom het virus.

Jan de Wit is een ervaren non-life Actuaris. Zijn passie ligt op het terrein van Arbeidsongeschiktheid en dan met name WGA en WIA. Ook binnen dit vakgebied zet hij zijn actuariële kennis in om processen en besluitvorming effectiever te laten verlopen. Voorbeelden hiervan zijn een door hem ontwikkelde rekentool waarmee casemanagers eenvoudig een (actuariële) risicoanalyse kunnen opstellen voor werkgever en werknemer en een model waarmee de re-integratiekans naar leeftijd, duur en geslacht op basis van volledig openbare informatie kan worden ingeschat. Het afgelopen jaar werd de preventie en verzuimnorm voor Nederland ontwikkeld. Ook hier worden de inzichten duidelijk in een dashboard weergegeven en is door Jan een tool tot stand gekomen die uitkomsten genereert die voor iedereen duidelijk zijn.

Tot slot heeft hij, met het oog op de climate change, dit jaar een model ontwikkeld die de gevolgen van CO2-uitstoot laat zien in combinatie met temperatuur en zeespiegel.

Katrien Antonio

Katrien Antonio is hoogleraar actuariële wetenschappen aan de KU Leuven en universitair hoofddocent actuariële wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een doctoraat in de statistiek en actuariële wetenschappen en een MSc in de wiskunde. Haar onderzoeksthema's omvatten actuarial statistics, stochastic loss reserving, pricing, mortality models, projected mortality, loss models, insurance analytics, data mining for insurance. 

Katrien beschikt over diepgaande actuariële kennis op het gebied van Schade, maar ook Leven. Ze is zeer geïnteresseerd in data science, statistiek en machine learning en onderzoekt de mogelijke toepassingen daarvan voor verzekeraars en pensioenfondsen. Als docent en onderzoeker is ze van grote waarde voor het actuariële vakgebied en is daarmee een zeer gewilde spreker op congressen en seminars.

Kees van Heugten

Gedreven door nieuwsgierigheid en vanuit zijn verantwoordelijkheid voor een AOV portefeuille ging Kees van Heugten op zoek naar de vraag hoe COVID zich laat voorspellen en welke impact het heeft op de verzuim. Het door hem ontwikkelde model werd aangescherpt met behulp van een tweetal vakbroeders: Servaas Houben en Rob Smit. De samenwerking kreeg vorm onder de titel Crown Actuaries en resulteerde in diverse publicaties in o.a. de Actuaris, The Actuary, Aktuar Aktuell en het FD.

Veel aandacht kreeg hun visie op de beste vaccinatiestrategie om het Sars-Cov-2 virus te bestrijden. Afwijkend van het uiteindelijke overheidsbeleid, pleiten zij voor een strategie waarbij eerst de 60-jarigen zouden worden gevaccineerd. De wetenschappelijke onderbouwing hiervan vormde de basis voor de Johan de Witt lezing 2021.

Nieuwsgierig naar de beste COVID-19 openingsstrategie antwoord Kees: “Ook daarvoor biedt ons model uitstekend richting. Cruciaal daarbij is de reproductiewaarde van nieuwe varianten. Bij de Deltavariant bijvoorbeeld ligt deze dusdanig hoog dat een vaccinatiegraad hoger dan 80% noodzakelijk is om groepsimmuniteit te realiseren.”

Kees werkt sinds een jaar als Teamlead Productmanagement Benelux voor elipsLife. Zijn COVID model is binnen de organisatie opgepikt.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.