Vacatures in het Actuariaat

Dag van de Actuaris 2021 - Terugblik

Op donderdag 7 oktober jl. vond de jaarlijkse Dag van de Actuaris plaats, in het Achmea Congrescentrum in Zeist. Macht, tegenmacht en onmacht vormden het centrale thema van de Dag van de Actuaris 2021.

Impressie van de dag

De dag werd geopend door Jeroen Smit, dagvoorzitter, onderzoeksjournalist en schrijver oa. van het boek Het drama Ahold. De eerste spreker, Thijs Smit was een van de spelers in dit boek, een Auditor met een rechte rug die de zaal het advies meegaf, mee te buigen maar niet te wijken.  Ook externe sprekers als Pacelle van Goethem, gespecialiseerd in de 'Macht van de aardige mens', namen de zaal mee in de logica van charisma en beïnvloedingspsychologie . Stephan van Stalborch keek terug op de onderhandelingen rondom het pensioenakkoord, met alle dimensies die daarbij komen kijken. 

Verkiezing Actuaris van het jaar

Prof. Dr. Katrien Antonio  werd door haar beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2021. De andere genomineerden waren K. (Kees) van Heugten AAG en J.W.R. (Jan) de Wit AAG, beiden vanwege hun maatschappelijke bijdrage aan de Covid modellen. 

Katrien Antonio 

Katrien heeft talrijke wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en weet haar kennis op een leuke en bijna speelse manier over te brengen op de actuariële beroepsgroep en de brug te slaan naar de dagelijkse praktijk. Inmiddels worden haar inzichten door vele verzekeraars toegepast.

In de ogen van de jury dwingt Katrien Antonio respect af door haar diepgaande kennis en visie op de ontwikkelingen in en van het vakgebied. Met haar aanstekelijke manier van spreken is zij een inspiratiebron voor velen.

Middagprogramma

In de breakout sessies was er aandacht voor de Kracht van kennis (RGA), Macht van de modellen (NN) en Data als driver om macht te organiseren (FTE|ROND). Loes de Boer liet zien hoe netwerkanalyse een organisatie zich optimaal in kan richten, ook als dat bijvoorbeeld gaat over wie er na de lockdown op kantoor komt werken en met wie? Lees hiervoor ook haar meest recente blog

Talent van het Jaar

Eerder op de dag werd ook de Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitgereikt. Deze ging naar Iris Nonneman. De andere genomineerden waren David Bultsma en Yvonne Prins

Iris Nonneman

Iris is Associate quantitative consulting bij PwC. Haar bijdrage aan PHREND (Predicitive Healthcare with Real-world Evidence for Neurological Disorders), een model dat artsen helpt om voor MS-patiënten gelijk de juiste en meest effectieve behandeling voor te schrijven, maakte indruk bij het publiek en gaf de doorslag voor haar verkiezing.


Paneldiscussie

Jeroen Smit ging in gesprek met Sabijn Timmers (CFRO Pensioenfonds Rail & OV), Wilbert Ouburg (CRO Nationale-Nederlanden) en Roel Willems (Group Actuarial Director Achmea) over macht, het organiseren van tegenmacht en het omgaan met onmacht. Zij lieten zien dat er wekelijks dilemma’s zijn waar ze mee moeten handelen, met een visie op integriteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

De dag werd mede mogelijk gemaakt door RGA, FTE, NN en Achmea

Programma

Vanaf 8.30 uur Inloop en koffie
   
9.15 uur Opening door de dagvoorzitter Jeroen Smit
(onderzoeksjournalist en schrijver, oa. Het drama Ahold, De prooi en Het grote gevecht)
9.30 - 10.15 uur Over de onmacht van tegenmacht - Thijs Smit
(oud-Chief Auditor Ahold en SNS Reaal)
10.15 - 11.00 uur Macht aan de actuarieel professional - Pacelle van Goethem (gedragswetenschapper en beëinvloedingsexpert)
   
11.00 - 11.15 uur Koffiepauze
   
11.15 - 12.00 uur Wat is evenwichtigheid? - Stephan van Stalborch (Actuaris van het jaar 2020, Senior Beleidsmedewerker SZW - Pensioenakkoord)
12.00 - 12.30 uur Prijsuitreiking Actuaris van het jaar 2022
   
12.30 - 13.30 uur Lunch
   
13.30 - 14.30 uur Breakout Sessies
  • Is Knowledge Power? Why we seek the information we do and how that changes our behaviour -  Matt Battersby, Chief Behavioural Scientist Reinsurance Group of America (RGA)
  • Macht en tegenmacht bij modellen - Harmen Kleinlugtenbelt en Wilbert Ouburg Nationale-Nederlanden
  • Data als driver om macht te organiseren - Roeland Möller (FTE Groep) en Mark Bosch (Rond)
14.30 - 15.15 uur Informele macht blootgelegd via netwerkanalyse - Loes de Boer
(Actuaris en co-founder DL Network Analytics)
   
15.15 - 15.30 uur Theepauze
   
15.30 - 16.00 uur Verkiezing Actuarieel Talent van het jaar 2022
16.00 - 16.45 uur Paneldiscussie o.l.v. Jeroen Smit: Dilemma’s rondom macht
  Jeroen Smit gaat in discussie met Sabijn Timmers (CFRO Pensioenfonds Rail & OV), Wilbert Ouburg (CRO Nationale-Nederlanden) en Roel Willems (Group Actuarial Director Achmea) over macht, het organiseren van tegenmacht en het omgaan met onmacht.
16.45 - 17.30 uur Social drinks
   

Toelichting op het programma

Over de onmacht van tegenmacht

Thijs SmitThijs Smit - oud-Chief Auditor Ahold en SNS Reaal

Op het hoofdkantoor van Ahold zijn er nog altijd kamers waar zijn naam niet genoemd mag worden, maar voormalig Chief Auditor Thijs Smit is binnen zijn beroepsgroep een legende.

Een auditor met een kaarsrechte rug én een loepzuiver moreel kompas.


Macht aan de actuariële vakprofessional

Pacelle van GoethemPacelle van Goethem - gedragswetenschapper, bestsellerauteur, dé overtuigexpert van Nederland

Er zijn geweldige ideeën die nooit gehoord worden. Briljante mensen die niet begrepen worden. En een grote mond die kan winnen met een minder goed plan. Klaar ermee! Tijd voor de sympathieke, weldenkende mens.

Pacelle deed onderzoek naar de logica van charisma en beïnvloedingspsychologie en vertelt er bevlogen over. Hoe zorg je voor impact zodat mensen luisteren naar je ideeën en je visie omarmen?


Wat is evenwichtigheid?

Stephan van StalborchStephan van Stalborch - Actuaris van het jaar 2020, Senior Beleidsmedewerker SZW - Pensioenakkoord

'Van evenwichtige besluitvorming tijdens de pensioenonderhandelingen tot aan het generatie evenwicht in het nieuwe pensioencontract. Evenwichtigheid laat zich (helaas?) niet definiëren tot één exacte uitkomst, en heeft meerdere dimensies.'

Stephan zal hierop terugblikken en zijn reflectie met je delen. Daarbij zal hij zijn eye-openers en aandachtspunten in een interactieve sessie aan je voorleggen.


Breakout Sessie: Is Knowledge Power?

Matt Battersby Why we seek the information we do and how that changes our behaviour

Matt Battersby, Chief Behavioural Scientist Reinsurance Group of America (RGA)

We are in the midst of a personal knowledge revolution. Never before have individuals been able to access a wide range of information so easily. This is particularly true in health and has been accelerated by COVID-19. From online symptom checkers to direct-to-consumer genetics tests, individuals increasingly have to choose what information they will seek and how they will act upon that information. The idea that we would be better off — healthier, more rested and more aware of who we are — if we had access to more information about our habits, bodily functions and biological predispositions has great intuitive appeal.

Being informed, or so the argument goes, is always better than not being informed. More information is empowering and should also lead to greater wellbeing. But is this true? There is plenty of evidence to suggest not. Many people avoid medical information that might be useful, even life-saving, but causes emotional distress. Knowledge is power, but only if you use it. So the question is, who will have the knowledge and who will use it?


Breakout Sessie: Macht en tegenmacht bij modellen

Harmen Kleinlugtenbelt Harmen Kleinlugtenbelt, Team Manager Financial Risk en Wilbert Ouburg, CRO (Nationale-Nederlanden)

Actuarissen maken en gebruiken veel modellen in hun werk. Daar zijn ze voor opgeleid, en ze vinden het leuk. Die modellen bepalen hoe een financiële instelling de financiële positie rapporteert, en dienen ook om beleidsbeslissingen voor te bereiden. Hoe speelt het vraagstuk van macht en tegenmacht bij het maken en het gebruik van die modellen? Dat gaan Wilbert en Harmen met de deelnemers in de zaal bespreken.

Wilbert Ouburg AAG is CRO bij NN Leven & Pensioen, Harmen Kleinlugtenbelt is Team Manager Financial Risk bij NN. Vanuit hun rol in de tweede en eerste lijn hebben ze een andere positie in het vraagstuk van macht en tegenmacht. Wilbert en Harmen verheugen zich op een interactieve sessie, waarbij zij hun ervaringen delen, maar ze willen ook graag verrast worden door andere perspectieven van deelnemers in de break-out sessie.


Breakout Sessie: Data als driver om macht te organiseren

Roeland Möller Roeland Möller, Businessmanager FTE Digital (FTE Groep) en Mark Bosch, Managing Partner (Rond)

Als Actuarissen werken we veel met data en zijn onze analyses bepalend voor de koers die het bedrijf vaart. Om je collega’s, team, of het management te overtuigen helpt het om visualisatie technieken toe te passen. Roeland en Mark nemen je mee op het pad van datagedreven storytelling en geven inzicht in de kracht van Qlick Sense en Predictive Analytics.

Roeland Möller is Businessmanager FTE Digital en heeft veel ervaring met model gebaseerd werken. Mark Bosch is Managing Partner van Rond en heeft veel ervaring met het inzetten van visualisatie tools om directies mee te nemen in het verhaal en ze te challengen.


Informele macht blootgelegd via netwerkanalyse

Loes de BoerLoes de Boer - Actuaris en co-founder DL Network Analytics

Een robuuste én efficiënte inrichting van de finance kolom is lang niet altijd een vanzelfsprekendheid. De informele netwerken spelen hierbij een belangrijke rol en dan vooral de 'usual suspects'.

Maar hoe steken die informele netwerken in elkaar en welke rol speel jij daarin? Hoe wordt er binnen een organisatie écht samengewerkt, informatie en advies gedeeld, en komen nieuwe ideeën tot bloei? Loes de Boer neemt ons mee in de wereld van ONA, organisatorische netwerkanalyse.


Dilemma’s rondom macht

Jeroen SmitPaneldiscussie o.l.v. dagvoorzitter Jeroen Smit - onderzoeksjournalist en schrijver van o.a. Het drama Ahold, De prooi en Het grote gevecht

Jeroen Smit gaat in discussie met Sabijn Timmers (CFRO Pensioenfonds Rail & OV), Wilbert Ouburg (CRO Nationale-Nederlanden) en Roel Willems (Group Actuarial Director Achmea) over macht, het organiseren van tegenmacht en het omgaan met onmacht.

Tegen welke dilemma’s lopen zij aan? Wat deugt en wat deugt niet? Wat zijn de grenzen van het toelaatbare? En wanneer ontstaat er twijfel?


Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.