Vacatures in het Actuariaat

Dag van de Actuaris 2022 - Terugblik

Onder grote belangstelling vond op 6 oktober 2022 de Dag van de Actuaris 2022 plaats. Als samenleving dansen we op de vulkaan, opwindend, maar niet zonder gevaar. Groei is de heersende economische doctrine, maar brengt het ons ook duurzame welvaart, nu en in de toekomst?

Het klimaat, ons lijf, de maatschappij, stuk voor stuk hebben ze te lijden onder onze welvaartswensen. Toch rekken we de grenzen op. Wie of wat houdt ons tegen? Hoe houden we risico’s beheersbaar en geven we sturing aan het keuzeproces. Daarin ligt een uitdagende rol voor de Actuaris. Een rol die op een indringende wijze werd onderstreept door de sprekers onder leiding van dagvoorzitter Sofie van den Enk.

Agnes Joseph hield een pleidooi om de onzekerheden waar we mee te maken hebben niet aan te pakken met steeds ingewikkelder modellen. ‘Het is niet in het belang van de deelnemers dat we een pensioenwet implementeren waarbij we 20.00 scenario doorrekenen en een schijnzekerheid geven over de uitkomst. Durf als Actuaris stappen te zetten in onzekerheid en gebruik daarbij vooral je gezonde verstand. Probeer eens een eenvoudiger model. Een simpele vuistregel brengt je soms verder dan de omvang en complexiteit van een model te vergroten. We kunnen de toekomst niet voorspellen. Less can be more en is nog veel goedkoper ook!’

Ook Pieter Bouwknegt onderstreept in zijn verhaal (samen met Wilbert Ouburg) dat Actuarissen lef moeten tonen in hun advisering. De gevolgen van een risico-inschatting kunnen namelijk dramatisch zijn voor kapitaal, premie of indexaties. Ontkenning, bagatellisering of het gebrek aan historisch perspectief is dan niet op z’n plaats. Voorbeelden daarvan zijn er legio, waarbij hij het afschaffen van de rekenrente van 4% (bizar, een lagere rente is niet economisch) en de onmogelijk geachte negatieve rente als recente voorbeelden aanhaalt. Als Actuaris win je aan kracht als je erkent waar de beperkingen liggen. Temper het geloof in modellen. Een economie laat zich niet vastleggen door een vast en kenbaar onderliggend proces. Je kunt er dus naast zitten en durf daar voor uit te komen. Voortschrijdend inzicht is geen zwakte maar helpt een organisatie te anticiperen op onzekerheden die er altijd zullen zijn.’

 
Katrien Antonio opende het raam naar de toekomst van het Actuariaat. Haar academisch onderzoek biedt veel aanknopingspunten om nieuwe technieken als Artificial Intelligence, Deep Learning en Machine Learning toe te passen binnen de traditionele werkvelden. Met name om aan rekenkracht te winnen en sneller nieuwe inzichten en verbanden te zien. De toolbox van de Actuaris wordt rijker. Daarbij plaatst zij de kanttekening dat dit slechts hulpmiddelen zijn die de Actuaris helpen van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Niet de techniek is leidend, maar de analyse en visie van de Actuaris maken het verschil.

Peter Joosten vermaakte de zaal met zijn verhaal over de supermens en filosofeerde over de mogelijkheden van onsterfelijkheid. Chris Falkous gaf op bevlogen wijze inzicht in de gevolgen van klimaatverandering op de levensverwachting van de mensen in de verschillende regio’s van de wereld. Pim Poppe ging in op de toegenomen complexiteit van het balansbeheer. De blokken financiële markten, klimaat, politiek en reële economie kennen elk hun eigen onzekerheden, maar beïnvloedden ook elkaar. Dat maakt het mitigeren van risico’s tot een enorme uitdaging.

Actuaris van het jaar 2022 

Jan-Huug Lobregt werd door zijn beroepsgenoten en de vakjury uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar 2022. De andere genomineerden waren Angela van Heerwaarden AAG (Programmadirecteur AEMAS/APC UvA) en Wilbert Ouburg AAG (CRO Nationale-Nederlanden Leven & Pensioen).

Jan-Huug is als Partner en Practice leader verantwoordelijk voor PwC’s EMEA Risk Modelling Services. "Hij is een inspirerende leider, pakt zijn verantwoordelijkheden en geeft in zijn organisatie veel jonge talenten een kans" .

De jury ziet hem als inspiratiebron voor de beroepsgroep. Hij is authentiek, durft positie en stelling in te nemen ook in bestuurlijke setting. Geen moment laat hij onbenut om vakgenoten te stimuleren hun verantwoordelijkheid te nemen en hun kennis en vaardigheden in te zetten voor de maatschappelijke thema’s die nu leven. Met succes heeft hij het werkveld weten te verbreden richting onder andere klimaatmodellering en health analytics. 

Actuarieel Talent van het jaar 2022

Eerder op de dag werd ook de Actuarieel Talent van het Jaar Prijs uitgereikt. Deze ging naar Melissa van Wingerden. Zij wist haar masteronderzoek naar de vraag hoe je de individuele risicohouding van deelnemers kunt verenigen in een collectief beleggingsbeleid, succesvol te implementeren bij een aantal pensioenfondsen. De andere genomineerden waren Servaas van Bilsen (Associate Professor of Actuarial Science & Mathematical Finance UvA) en Robert Verschuren (Supervisory specialist DNB)

Jan Willem Velthuijsen, Chief economist PwC Europe, sloot de dag af met een inspirerende kijk op ons land en de wereld vanuit de ogen van een econoom 'How we got there, and what (not) to do next.

Dansen op de vulkaan, het stelt de maatschappij voor vele uitdagingen. De Actuaris kan daar vanuit haar kennis en vaardigheden absoluut een bijdrage aan leveren. Zoveel is ons wel duidelijk geworden tijdens deze Dag van de Actuaris!

De volgende editie zal plaatsvinden op donderdag 5 oktober 2023. Suggesties voor thema of voordrachten voor nominaties zijn alvast van harte welkom!

(foto's gemaakt door Peter Franken)

Programma

08:30   Inloop en koffie
     
09:15   Opening door de dagvoorzitter Sofie van den Enk (presentatrice, programmamaker, columnist en schrijver)
09:30 - 10:10   Hoe Data Science de grenzen van het Actuariaat verlegt – Katrien Antonio (Actuaris van het Jaar 2021, professor Actuarial Data Science aan de UvA)
10:10 - 10:50   Durf stappen te zetten in onzekerheid – Agnes Joseph (Expert Actuary / Data Scientist, Achmea)
     
10:50 - 11:10   Koffiepauze
     
11:10 - 11:50   De Supermens – Peter Joosten (Biohacker, Spreker en Toekomstdenker)
11:50 - 12:30   Climate Change and Implications for Life Insurance - Chris Falkous, Biometric Insights Actuary bij RGA
     
12:30 - 13:30   Lunch
     
13:30 - 14:10   Kantelpunt: omvallen of blijven staan - Pim Poppe (Managing Partner Probability & Partners)
14:10 - 14:50   Inflatie, een zegen voor de sector?! - Pieter Bouwknegt (Head ALM, NN Group)
     
14:50 - 15:10   Theepauze
     
15:10 - 15:40   Bekendmaking van de Actuaris van het Jaar 2022 en het Actuarieel Talent
15:40 - 16:20   Is de rek eruit? – Jan Willem Velthuijsen (Hoofd Econoom PwC)
     
16:20 - 18:00   Social drinks
18:00   Einde congres

Toelichting op het programma

Hoe data science het vak van de Actuaris verandert

Katrien AntonioKatrien Antonio, professor Actuarial Data Science aan de UvA

Katrien Antonio, Actuaris van het Jaar 2021, beschikt over diepgaande actuariële kennis op het gebied van Schade, maar ook Leven. Ze is zeer geïnteresseerd in data science, statistiek en machine learning en onderzoekt de mogelijke toepassingen daarvan voor verzekeraars en pensioenfondsen. Ze neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen op dit terrein.


Durf stappen te zetten in onzekerheid

Agnes JosephAgnes Joseph, Expert Actuary / Data Scientist, Achmea

Premies, ambities en risicohouding zijn het resultaat van een doorrekening met duizenden voorgeschreven economische scenario’s. Waarom doen we dit? Ik denk dat werken met modellen een illusie van controle geeft. Juist de onzekerheid over de toekomst, het feit dat pensioen niet exact en feitelijk te modelleren en voorspellen is, maakt de meerwaarde om dit collectief en gezamenlijk te regelen zo groot. Durf voor de nieuwe premieregelingen hier dan ook op in te zetten.


De Supermens

Peter JoostenPeter Joosten, Biohacker, Spreker en Toekomstdenker

De levensverwachting van Nederlanders is de afgelopen honderd jaar sterk gestegen, maar gek genoeg gaat het sinds een paar decennia met onze gezondheid bergafwaarts. Voor de betaalbaarheid van de zorg en de financiering van ons pensioen cruciaal om inzicht te krijgen waar we ons naartoe bewegen. Peter Joosten neemt ons mee in de wereld van de supermens. Hoe gaat technologie de mens steeds meer verbeteren.


Climate Change and Implications for Life Insurance

Chris FalkousChris Falkous, Biometric Insights Actuary bij RGA

The purpose of this session is to provide an overview of climate change evidence, drivers and consequences on population health. It will also address morbidity and mortality outcomes, risk management considerations and implications for life insurers.


Kantelpunt: omvallen of blijven staan

Pim PoppePim Poppe, Managing Partner Probability & Partners

Is er sprake van een kantelpunt in de economie? Denk aan terugtrekken van de monetaire en budgettaire verruimingen, voor het eerst materiële inflatie en rentestijgingen, oorlog en verstoorde supply chains. Welke macro economische factoren spelen een rol en wat is de impact daarvan op risicomanagement en balansbeheer? Wat kunnen we van het verleden leren en noodzaakt dit tot aanpassing van de risk strategie? Pim Poppe, Managing Partner bij Probability geeft zijn visie. Pim was in het verleden verantwoordelijk voor het Risk Management van Robeco, SNS Reaal, MN en recent was hij Sleutelfunctiehouder Riscobeheer bij het ABP.


Inflatie, een zegen voor de sector?!

Pieter BouwknegtPieter Bouwknegt, Head ALM, NN Group

Zal de inflatie de rente aanwakkeren en zijn daarmee verzekeraars en pensioenfondsen uit de problemen. Of zal de combinatie van een hoge inflatie met een beperkte rentestijging een dodelijke cocktail blijken. Pieter Bouwknegt: “Rente voorspellen is net als met het weer, je zit er vaak naast. Hoe ga je als Actuaris om met die onzekerheid in de wetenschap dat de impact op de organisatie groot is?”


Is de rek eruit?

Jan Willem VelthuijsenJan Willem Velthuijsen, Hoofd Econoom PwC

Sociale en economische uitdagingen waar we als samenleving voor staan, stapelen zich op. Boeren protesteren tegen de stikstofplannen en over een energietransitie wordt alleen nog maar gepraat. Er heerst schaarste op de arbeidsmarkt, terwijl de opvangcentra de aanloop niet aankunnen. Inkomensongelijkheid neemt toe en inflatie holt de welvaart verder uit. Het vertrouwen in onze overheid, instituties en bedrijven neemt af en bevindt zich op een dieptepunt. Is de rek eruit of moeten we niet zo somberen over de toekomst?

Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.