Vacatures in het Actuariaat

Programma Dag van de Actuaris - 6 oktober 2022

Banner Programma Dag van de Actuaris 2022

Thema: Dansen op de vulkaan

Als samenleving dansen we op de vulkaan, opwindend, maar niet zonder gevaar. Groei is de heersende economische doctrine, maar brengt het ons ook duurzame welvaart, nu en in de toekomst?

Het klimaat, ons lijf, de maatschappij, stuk voor stuk hebben ze te lijden onder onze welvaartswensen. Toch rekken we de grenzen op.

Wie of wat houdt ons tegen? Hoe houden we risico’s beheersbaar en geven we sturing aan het keuzeproces. Daarin ligt een uitdagende rol voor de Actuaris. De dilemma’s die op ons afkomen hebben gevolgen voor de verzekerbaarheid van bezit en gezondheid, de financiering van onze oude dag en de solidariteit tussen generaties. Hoe sta jij daarin?

Programma

08:30   Inloop en koffie
     
09:15   Opening door de dagvoorzitter Sofie van den Enk (presentatrice, programmamaker, columnist en schrijver)
09:30 - 10:10   Hoe Data Science de grenzen van het Actuariaat verlegt – Katrien Antonio (Actuaris van het Jaar 2021, professor Actuarial Data Science aan de UvA)
10:10 - 10:50   Durf stappen te zetten in onzekerheid – Agnes Joseph (Expert Actuary / Data Scientist, Achmea)
     
10:50 - 11:10   Koffiepauze
     
11:10 - 11:50   De Supermens – Peter Joosten (Biohacker, Spreker en Toekomstdenker)
11:50 - 12:30   Climate Change and Implications for Life Insurance - Chris Falkous, Biometric Insights Actuary bij RGA
     
12:30 - 13:30   Lunch
     
13:30 - 14:10   Kantelpunt: omvallen of blijven staan - Pim Poppe (Managing Partner Probability & Partners)
14:10 - 14:50   Inflatie, een zegen voor de sector?! - Pieter Bouwknegt (Head ALM, NN Group)
     
14:50 - 15:10   Theepauze
     
15:10 - 15:40   Bekendmaking van de Actuaris van het Jaar 2022 en het Actuarieel Talent
15:40 - 16:20   Is de rek eruit? – Jan Willem Velthuijsen (Hoofd Econoom PwC)
     
16:20 - 18:00   Social drinks
18:00   Einde congres

Toelichting op het programma

Hoe data science het vak van de Actuaris verandert

Katrien AntonioKatrien Antonio, professor Actuarial Data Science aan de UvA

Katrien Antonio, Actuaris van het Jaar 2021, beschikt over diepgaande actuariële kennis op het gebied van Schade, maar ook Leven. Ze is zeer geïnteresseerd in data science, statistiek en machine learning en onderzoekt de mogelijke toepassingen daarvan voor verzekeraars en pensioenfondsen. Ze neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen op dit terrein.


Durf stappen te zetten in onzekerheid

Agnes JosephAgnes Joseph, Expert Actuary / Data Scientist, Achmea

Premies, ambities en risicohouding zijn het resultaat van een doorrekening met duizenden voorgeschreven economische scenario’s. Waarom doen we dit? Ik denk dat werken met modellen een illusie van controle geeft. Juist de onzekerheid over de toekomst, het feit dat pensioen niet exact en feitelijk te modelleren en voorspellen is, maakt de meerwaarde om dit collectief en gezamenlijk te regelen zo groot. Durf voor de nieuwe premieregelingen hier dan ook op in te zetten.


De Supermens

Peter JoostenPeter Joosten, Biohacker, Spreker en Toekomstdenker

De levensverwachting van Nederlanders is de afgelopen honderd jaar sterk gestegen, maar gek genoeg gaat het sinds een paar decennia met onze gezondheid bergafwaarts. Voor de betaalbaarheid van de zorg en de financiering van ons pensioen cruciaal om inzicht te krijgen waar we ons naartoe bewegen. Peter Joosten neemt ons mee in de wereld van de supermens. Hoe gaat technologie de mens steeds meer verbeteren.


Climate Change and Implications for Life Insurance

Chris FalkousChris Falkous, Biometric Insights Actuary bij RGA

The purpose of this session is to provide an overview of climate change evidence, drivers and consequences on population health. It will also address morbidity and mortality outcomes, risk management considerations and implications for life insurers.


Kantelpunt: omvallen of blijven staan

Pim PoppePim Poppe, Managing Partner Probability & Partners

Is er sprake van een kantelpunt in de economie? Denk aan terugtrekken van de monetaire en budgettaire verruimingen, voor het eerst materiële inflatie en rentestijgingen, oorlog en verstoorde supply chains. Welke macro economische factoren spelen een rol en wat is de impact daarvan op risicomanagement en balansbeheer? Wat kunnen we van het verleden leren en noodzaakt dit tot aanpassing van de risk strategie? Pim Poppe, Managing Partner bij Probability geeft zijn visie. Pim was in het verleden verantwoordelijk voor het Risk Management van Robeco, SNS Reaal, MN en recent was hij Sleutelfunctiehouder Riscobeheer bij het ABP.


Inflatie, een zegen voor de sector?!

Pieter BouwknegtPieter Bouwknegt, Head ALM, NN Group

Zal de inflatie de rente aanwakkeren en zijn daarmee verzekeraars en pensioenfondsen uit de problemen. Of zal de combinatie van een hoge inflatie met een beperkte rentestijging een dodelijke cocktail blijken. Pieter Bouwknegt: “Rente voorspellen is net als met het weer, je zit er vaak naast. Hoe ga je als Actuaris om met die onzekerheid in de wetenschap dat de impact op de organisatie groot is?”


Is de rek eruit?

Jan Willem VelthuijsenJan Willem Velthuijsen, Hoofd Econoom PwC

Sociale en economische uitdagingen waar we als samenleving voor staan, stapelen zich op. Boeren protesteren tegen de stikstofplannen en over een energietransitie wordt alleen nog maar gepraat. Er heerst schaarste op de arbeidsmarkt, terwijl de opvangcentra de aanloop niet aankunnen. Inkomensongelijkheid neemt toe en inflatie holt de welvaart verder uit. Het vertrouwen in onze overheid, instituties en bedrijven neemt af en bevindt zich op een dieptepunt. Is de rek eruit of moeten we niet zo somberen over de toekomst?

Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Actuaris.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.