‘Het douanerecht is een klein wereldje maar wel breed en concreet’

‘Het douanerecht is een klein wereldje maar wel breed en concreet’

Interview met Martijn Schippers, Associate Professor at ESL | Senior Manager at EY

Bij toeval rolde Martijn Schippers in het douanerecht, maar sinds hij zich dit eigen heeft gemaakt, wil hij niets anders meer. Het is breed en concreet. Ook de combinatie van wetenschap en praktijk bevalt hem goed. "Met de dynamiek van EY en de diepgang van de universiteit heb ik 'the best of both worlds'.”

Waarom ging je rechten studeren?

"Regels uitpluizen en kijken hoe die hun weerslag hebben in de maatschappij vind ik interessant. Bij belastingrecht werd ik met name geboeid door het financiële aspect. Ik heb ook nog gekeken of ik economie en rechten zou gaan studeren, maar dat was voor mij iets te economisch en wiskundig."

Hoe kwam je bij het douanerecht terecht?

"Tijdens mijn master koos ik bewust voor btw. Dan zit je al meer in de transactiesfeer. Bezig zijn met entiteiten vind ik abstracter. Btw gaat over producten en dat vind ik interessanter. In de tijd dat ik studentassistent was, was er een postmaster Douane. Daar kreeg ik iets van mee. Walter de Wit (eveneens werkzaam bij EY en hoogleraar Internationaal en Europees Douanerecht aan de Erasmus Universiteit) vroeg of ik het leuk vond om een proefschrift te schrijven over douanerecht. Zo ben ik erin gerold. Ik ging bij EY in de douaneadviespraktijk werken, waar ik toen nog niet veel van wist, en begon aan mijn proefschrift. Ik heb me het douanerecht eigen gemaakt, de douanegroep bij EY helpen uitbouwen en bij de Erasmus Universiteit met Walter de Wit en Madeleine Merkx meegewerkt aan een master indirecte belastingen waarin het douanerecht terugkomt. Het douanerecht is een klein wereldje. De mensen die daarin wetenschappelijk actief zijn, kun je op twee handen tellen. Ik zit zelf inmiddels ook bij die top-10, hoop ik, maar dat is aan anderen om te bepalen."

Lees het volledige interview >>