Bouwstenenrapport: Belastingaftrek op giften in de toekomst, vereenvoudiging of bezuiniging?

In het kort:

  • Bepaalde giften aan goede doelen met een ANBI-status zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting;
  • In de toekomst komt mogelijk het onderscheid tussen periodieke en eenmalige giften in de inkomstenbelasting te vervallen;
  • De afschaffing van dit onderscheid zou tot vereenvoudiging kunnen leiden, maar mogelijk ook tot meer complicaties bij zowel de gevers als bij de ontvangers van de giften.

Achtergrond bouwstenenrapport

Op 12 februari 2024 deelde staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst, het rapport “Belastingen in maatschappelijk perspectief: Bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel” met de Tweede Kamer. Dit rapport, dat op Prinsjesdag 2023 werd aangekondigd, heeft onder andere tot doel om de belangrijkste thema’s, knelpunten en oplossingsrichtingen van het gehele belastingstelsel te identificeren. Hiermee kan het rapport dienen als ondersteuning bij de kabinetsformatie. Een van de onderwerpen betreft een vereenvoudiging van de giftenaftrek. In deze blog ga ik in op wat dit voor de praktijk zou betekenen.

De giftenaftrek in de inkomstenbelasting

In de inkomstenbelasting is het mogelijk om financiële donaties aan goedgekeurde instellingen af te trekken van het belastbaar inkomen. Deze goedgekeurde instellingen worden aangeduid als algemeen nut beogende instellingen, ook wel afgekort tot ANBI’s. Dit resulteert in een verlichting van de belastingdruk voor de donateur bij het doen van een donatie aan een goed doel. De wetgever heeft met deze aftrekregeling beoogd om financiële bijdragen aan en het daarbij steunen van goede doelen te stimuleren, waar de gehele maatschappij uiteindelijk bij gebaat is. 

Periodieke versus eenmalige giften

Momenteel maakt de wet onderscheid tussen twee typen giften voor het in aanmerking komen van aftrek in de inkomstenbelasting: de periodieke gift en de eenmalige gift. Een periodieke gift is een gift waarbij de belastingplichtige zich in een overeenkomst verplicht om jaarlijks eenzelfde bedrag te schenken aan een ANBI of een steunstichting SBBI (sociaal belang behartigende instelling), voor minimaal vijf jaar lang. Dit type gift kan in zijn totaliteit van de inkomstenbelasting worden afgetrokken tot een maximum van 250.000 euro per jaar. Voor de aftrek van periodieke giften geldt geen minimumbedrag. Deze regeling maakt het doen van periodieke giften aan ANBI’s fiscaal zeer aantrekkelijk.

Lees verder >>